Jezero na Vrelu

Lovački dom

Sokograd

O Sokobanji

Iako je Sokobanja od davnina poznata kao lekovito mesto, izgleda da se tek danas odaje pravo priznanje njenim potencijalima.

Ono što WHO (Svetska Zdravstvena Organizacija) definiše kao WELNESS ("dobar život") i preporučuje kao rešenje za probleme savremenog života : stres, zamor...poznato je i stanovnicima Sokobanje i njenom gostima odavno.

Prošetajte se i Vi našim mirisnim parkovima punih ozona, posetite srednjovekovni Sokograd, okupajte se u Amamu, brzo ćete osetiti ono što su govorili o Sokobanji i Ivo Andrić, Branislav Nušić, Isidora Sekulić...

Sokobanja je poznato turističko odmaralište i lečilište na jugoistoku Srbije. Najlakše se do Sokobanje dolazi odvajanjem sa autoputa Beograd - Niš kod Aleksinca, prolaskom kroz Aleksinac i pored prelepog Bovanskog jezera...

U Sokobanji postoje tragovi naseljavanja još od neolita, a poznata je kao banja i u doba Rimljana. Kada je Srbija ušla u sastav Otomanske imperije, Sokobanja je bilo mesto u koje su Turci dolazili iz svih krajeva carstva, o čemu svedoči sačuvano, i još uvek u funkciji "Tursko kupatilo" (Amam). Danas je to jedna od najpoznatijih i najposećenijih banja u Srbiji, pogodna i za aktivno lečenje (zahvaljujući vrhunskim medicinskim ustanovama - Specijalne bolnice Ozren, Sokobanja...), kao i za one koji odmor žele da provedu u prirodnom, nezagađenom ambijentu. Poslednjih godina se sve više radi na "ekološkom" turizmu i organizovanju stranih turista.

© 2017 Sokobanja Kolibri. Sva prava zadržana